Mijn kind heeft verkoudheidsklachten, mag hij/zij naar school?

Wij houden de informatie over de coronamaatregelen van de overheid voor scholen voor u bij en vertalen deze naar een duidelijke leidraad met verplichtend karakter. Zo weet u precies wat we van u verwachten als u, of uw kind klachten heeft, of positief getest bent.

Wat te doen bij klachten?

Uw kind mag gewoon naar school als het gaat om bekende klachten zoals hooikoorts, of astma,  zonder koorts. Het is dan niet nodig om hem/haar te laten testen, tenzij uw kind in (nauw) contact is geweest met een Covid 19 besmet persoon. Als de klachten bij uw kind veranderen, of als er nieuwe klachten bijkomen, dan is het belangrijk dat u uw kind niet naar school laat gaan en eerst laat testen.

Als de test negatief is kan uw kind weer naar school of de opvang, behalve als uw gezin in quarantaine zit.

Kinderen van 0 tot en met 12 jaar die naar de kinderopvang en/of het basisonderwijs gaan en neusverkouden zijn, of een loopneus hebben, maar geen koorts hebben, mogen dus gewoon naar de opvang en/of school behalve:
  • Als uw kind deel uitmaakt van een uitbraak onderzoek. Volg dan het advies van de GGD op.
  • Als een gezinslid last heeft van koorts en/of benauwdheid en nog in afwachting is van de testuitslag.
  • Als er zich een coronabesmetting voordoet onder uw huisgenoten. In dat geval geldt een quarantaineplicht voor uw huisgenoten en een isolatiebeleid voor de coronapatiënten. In die situatie is het verstandig uw kind, zeker bij Coronaklachten klachten te laten testen.
  • Het hele huishouden, ook de kinderen zonder klachten, moeten de volledige quarantaineduur uitzitten,. De quarantaine duur loopt tot en met 10 dagen nadat de laatste besmette huisgenoot negatief is verklaard.

Wat is koorts?

Als de temperatuur boven de 37,5 t/m 37,9 graden Celcius ligt is er sprake van koorts.
Bij twijfel of uw kind corona gerelateerde klachten heeft, of getest moet worden,  adviseren wij u uw huisarts te raadplegen.

Coronabeleid

De ZIlveren Maan hanteert als leidraad de landelijke beslisboom van de AJN (Jeugdartsen Nederland) en BOINK. Deze is geschreven vanuit het startpunt dat uw kind verkoudheidsklachten heeft. Hierin leest u wanneer u uw kind thuis moet houden en u dringend geadviseerd wordt uw kind te laten testen via een PCR test bij de GGD. U kunt de beslisboom pdf hier downloaden.
Is er in uw huishouden een coronapatiënt dan geldt dat u in een quarantaine situatie zit en in contact staat met de GGD. Uw kind blijft dan thuis.

Quarantaineduur

Bij coronasituaties in uw huishouden vertrouwen wij erop dat u in contact bent met de GGD en het advies van de GGD opvolgt. Wij merken dat ondanks alle informatie en communicatie van RIVM, Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, GGD er veel onduidelijkheid is.

Kort door de bocht komt het erop neer dat alle leden van uw huishouden in quarantaine moeten vanaf de dag dat er iemand in het huishouden COVID-19 heeft. Bij klachten is het dringend advies om te testen. Tot de de uitslag binnen is blijft de persoon met klachten thuis en heeft zo min mogelijk contact met anderen.
Bij een positieve uitslag wordt de Coronapatiënt geadviseerd thuis in strikte isolatie te gaan. Echter in bijna alle huishoudens met kinderen is strikte isolatie onmogelijk. Leden van het huishouden, ook kinderen, moeten wel de 10 dagen incubatietijd van het virus in quarantaine blijven.
In dit geval geldt dat leden van een huishouden (dus ook kinderen) 10 dagen nadat de patiënt 24 uur klachtenvrij is (en het minstens 7 dagen na de eerste dag van klachten is voor de positief geteste patiënt) thuis moet blijven. Worden huisgenoten na elkaar ziek, en uw kind niet, dan kan het dus vele weken duren voordat uw kind weer naar school kan. In overleg met de leerkracht bekijken we dan wat er mogelijk is op het vlak van thuisonderwijs.

Krijgt uw kind corona gerelateerde klachten dan is het belangrijk dat u uw kind ook laten testen.

De quarantaineduur als u in nauw contact (binnen 1,5meter langer dan 15 minuten) bent geweest met een positief getest Corona persoon buiten uw huishouden is 10 dagen vanaf de dag dat dit contact heeft plaatsgevonden. Dit is een wezenlijk andere insteek dan als zich in uw huishouden een corona besmetting is.

Per 1 december bestaat de mogelijkheid voor huisgenoten (en nauwe contacten) om zich op dag 5 na het laatste risico contact ook te laten testen als er geen klachten zijn. Blijkt deze test negatief dan kan de quarantaine opgeheven worden. Wel wordt deze mensen aangeraden tot 10 dagen na het laatste contact geen kwetsbare mensen te bezoeken. Ontwikkelt de leerling in de dagen hierna (tot 14 dagen na het laatste contact) alsnog klachten dan is het advies thuisblijven en nogmaals testen.

Corona in gemeente nieuwkoop
Voor meer informatie over de situatie in gemeente Nieuwkoop verwijzen wij u naar het coronadashboard

Disclaimer

De regelgeving verandert voortdurend. Ouders en verzorgers zijn zelf verantwoordelijk hiervan op de hoogte te blijven. Wij geven hier alleen op de voor De Zilveren Maan belangrijkste aspecten een kort overzicht op punten waarvan we merken dat er vanuit de ouders veel vragen zijn. Het doel van deze informatie is dat er geen onduidelijkheid bestaat over ons Coronabeleid en dat we een zo veilig mogelijke situatie op school creëren.