Maandag weer naar school: Hoe gaat dat?

09-05-2020
Maandag 11 mei is het eindelijk zover. De basisscholen gaan weer open. In dit bericht leest u welke afspraken De Zilveren Maan, De Rietkraag en de Maranatha hebben gemaakt om dit zo goed en corona veilig mogelijk te laten verlopen. Bekijkt u ook het instructiefilmpje even?
Geachte ouders/verzorgers
 
Maandagochtend gaat onze school na acht weken 'leegstand' weer gedeeltelijk open. Dat is natuurlijk goed nieuws! Kinderen zien elkaar, na een periode van onderwijs op afstand, weer. Leerkrachten kunnen weer op een persoonlijke manier aandacht geven aan de kinderen en het is ook weer mogelijk om tijd te besteden aan de vakgebieden waar de afgelopen weken geen ruimte voor was.

Toch is het niet helemaal hetzelfde als voor 16 maart. Vlak voor de meivakantie heeft u van ons een brief ontvangen met informatie over het verdelen van de groepen, de schooltijden, noodopvang, maatregelen betreffende de hygiëne enzovoort.
Hierbij krijgt u van ons een aantal aanvullingen op de bovengenoemde brief.
 
Brengen en ophalen van kinderen
Samen met de andere scholen in ons gebouw zijn de volgende afspraken gemaakt:
 
brengen van kinderen
  • Bij aankomst bij school maken alle kinderen en ouders gebruik van de hoofdingang van het plein; dus geen toegang via de zijhekken.
  • Kinderen van de groepen vijf tot en met acht nemen voor de brug afscheid van hun ouders. Wij vermoeden en hopen overigens dat de meeste bovenbouwleerlingen zelfstandig naar school gaan.
  • Van de kinderen van de groepen een tot en met vier mag maximaal één ouder mee het plein op.
  • Op het plein loopt iedereen naar een van de witte stippen. Bij die stip nemen ouders en kinderen afscheid van elkaar; de kinderen wandelen daarna naar het hek van de patio.
  • Bij het hek van de patio worden de kinderen opgevangen door een of twee medewerkers van de school en van hieraf naar hun groep begeleid.
  • Ouders verlaten na het afscheid nemen, direct, het plein via het zijhek.
ophalen
  • Bij het ophalen van de kinderen zoeken ouders weer een witte stip op. De stippen liggen ruim 1,5 meter uit elkaar; dus ouders houden dan voldoende afstand van elkaar. Als er geen plek meer is bij een van de stippen dan zoeken ouders een plekje verder op het plein. Als het patroon van de stippen wordt aangehouden, blijft de goede afstand van elkaar in stand.
  • De kinderen worden door de leerkrachten naar buiten gebracht. De kleuters staan met hun leerkracht bij de gevel van het gebouw achter de struikjes. Vanuit deze plek lopen de kinderen naar hun ouders toe.
  • Omdat alle ouders al op het plein staan, er daardoor geen sprake zal zijn van tegemoetkomende stromen, mogen alle hekken gebruikt worden om het plein te verlaten.
  • We vragen iedereen zo snel als mogelijk het plein te verlaten.
Instructievideo
We hebben ook een filmpje gemaakt waarin we het halen en brengen even visualiseren en toelichten. Bekijkt u het even? (als het filmpje op uw mobieltje in de ouderportaal app niet afspeelt, kunt u het beste vanaf een pc/ laptop naar de website onder het kopje nieuws de link openen. Dan lukt het vast)

https://www.obsdezilverenmaan.nl/bestanden/514557/Halen-en-brengen-leerlingen-Nieuwkoopse-basisscholen-11-mei-2020.m4v

Hygiëne
De school heeft een grote hoeveelheid materialen aangeschaft die nodig zijn om aan de hygiënevoorschriften te voldoen. Vooral het wassen van de handen is belangrijk. Bij de toiletgroepen hangen posters waarop kinderen kunnen zien wat we verstaan onder het goed wassen van de handen.
  • Medewerkers en leerlingen wassen hun handen bij aankomst op school.
  • Medewerkers en leerlingen wassen hun handen na toiletbezoek, voor- en na het eten en na het hoesten of niezen.
De leraar geeft instructie om contact van handen met ogen en mond te vermijden.
 We gaan er van uit dat ouders hun kinderen, voor de zekerheid, een pakje papieren zakdoekjes meegeven.
 
Het schoonmaakbedrijf zal zich de komende specifiek richten op het extra schoonmaken van trapleuningen, schakelaars, deurknoppen enzovoort. Daarnaast worden de toiletten rond 12.00 uur een keer extra schoongemaakt.
 
Veiligheid
Nog even voor de duidelijkheid:
  • Leerlingen en medewerkers met verkoudheidsklachten blijven thuis.
  • Ouders met verkoudheidsklachten brengen hun kinderen niet zelf naar school.
  • Leerlingen en medewerkers waarvan gezinsleden koortsverschijnselen hebben blijven thuis.
  • Verder zien we toe op het handen wassen, gebruik van papieren zakdoekjes en hoesten en niezen in de elleboog.
  • Alle leerkrachten houden zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van de kinderen. Dit betekent dat de groepsleerkrachten een plek in de klas hebben waar kinderen niet zonder toestemming mogen komen. Leerkrachten kiezen zelf hoe ze deze veilige plek afbakenen.
Gymnastiek
Alle kinderen krijgen de komende weken gymnastiek van meester Tom. Maandag ontvangen ouders een aangepast rooster. Als het enigszins kan worden de lessen bewegingsonderwijs gegeven om het kustgrasveld. Vanzelfsprekend hebben de leerlingen, omdat ze maar de helft van de tijd aanwezig zijn, de komende weken maar een keer per week les.
 
Schoolspullen
Alle kinderen nemen hun werkboekjes en schriften waarin ze thuis gewerkt hebben weer mee naar school. Mochten leerlingen van groep acht een iPad thuis hebben, dan moet deze ook meegenomen worden. Overige devices kunnen voorlopig thuisgehouden worden tot we weer 'volledig' naar school gaan. Wilt u uw kinderen een stevige tas meegeven zodat de schoolmaterialen weer netjes bij ons terugkomen?
 
Luizen pluizen
Normaal gesproken wordt er na elke vakantie luizen geplozen op onze school. Wegens de maatregelen rond het corona-virus is deze controle nu helaas niet mogelijk. We willen jullie vragen om deze controle nu thuis te doen. Op de volgende link https://www.prioderm.nl/cursus-luizen-pluizen is uitgebreide uitleg te vinden mocht hier behoefte aan zijn. Bij Rijnbeek zijn goede luizenkammen te koop, daarnaast verkopen etos en kruidvat  ook speciale netenkammen. Mocht je kind inderdaad neten of luizen hebben, of er is niets te vinden maar wel sprake van jeuk dan is het handig om dit met de leerkracht te bespreken. Samen kunnen we dan kijken hoe we dit aan kunnen pakken.
 
De luizencommissie  - OR zilveren Maan
 
Overige informatie
De komende weken zullen we u regelmatig op de hoogte houden van de ontwikkelingen naar aanleiding van de Coronacrisis en de gevolgen voor het basisonderwijs. We zullen in de volgende nieuwsbrief onder andere vertellen hoe het onderwijs in de nieuwe situatie vorm gegeven gaat worden. Vooralsnog krijgen de kinderen even de tijd om weer te wennen aan de schoolgang die toch heel anders is dan voor 16 maart.
 
We kijken uit naar aanstaande maandag!
 
 
 
 
 
 
 
 

Informatie voor nieuwe ouders

Voor het eerst naar school!

Inwoners van gemeente Nieuwkoop ontvangen in het jaar dat hun kind vier wordt een brief waarin aangegeven wordt dat uw kind leerplichtig is. De keuze voor een goede school voor uw kind verdient veel aandacht.  Wij ontvangen u graag met open armen en hopen dat de vonk van  onze betrokkenheid en ons enthousiasme overslaat en  voor u aanleiding is contact met ons op te nemen. Wij maken het u graag zo makkelijk mogelijk door open dagen te organiseren, informatieavonden en rondleidingen. In de jaarkalender vindt u de eerstvolgende bijeenkomst. Neemt u anders gewoon even contact met ons op dan informeren wij u graag. 

Komt u in Nieuwkoop of een omliggende gemeente wonen?

Het Zilveren Maan Team heet u van harte welkom! Wij begrijpen dat de keuze voor een fijne school voor uw kind een belangrijk punt is dat hoog op uw actielijstje zal staan. Wij kijken er naar uit u te ontmoeten en zouden graag eraan bijdragen dat uw kind zich snel thuis voelt.